1 Ocak 2013 Salı

ANDIZ PEKMEZİ

özellikle hatay -antalya illeri çevresinde yetişmekte olan acımsı bir bitkidir,''doğal antibiyotik'' olarak bilinir.
bir çok faydaları vardır özellikle kış hastalıklarında birebirdir.

FAYDALARI:
*öksürük ve balgam kesici özelliği vardır.
*astım-bronşit hastalıklarında
*solunum yolu rahatsızlıklarında
*kan yapıcıdır anemik hastalıklarda kullanılır ve kan yapıcı özelliği vardır
*agız yarası-sedef hastalığı-kaşıntı da etkilidir
*akciğer ve karaciğere faydalı bir destektir
*sabahları aç karnına bir kaşık alındığında mide ve bağırsak kurtlarını düşürür
*geniz akıntısı ve boğaz şişliğine karşı ılık olarak kullanılır
*kronik yorugunlukta vucuda direnç verir
*bağışıklık sistemini güçlendirir

*tadı diğer pekmezlere göre acı ve buruktur.kullanımını kolaylaştırmak için tahin ile karıstırılabilir.
 2 yaş üzeri çocuklarda günde bir tatlı kaşığı yada sabah +akşam bir çay kaşığı olarak kullanılabilir.
yetişkinler ise gunde bir yemek kaşığı kadar kullanabilirler.
zencefil ,tarcın gibi diğer soğuk algınlığına iyi gelen bitkilerin tozları ile karıştırılıp macun haline getirilipte tüketilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder