12 Eylül 2011 Pazartesi

KIŞ ÇAYI

havaların serinlemesi ile hepimiz bir geçiş süresi yaşıyoruz,bazen sadece burun akıntısı-halsizlik-hapsırma ile gecip giderken bazende gercekten ağır seyreden grıbal enfeksiyonlar soğuk algınlığı ile mucadele ediyoruz...

aramızda anne olanlarımız vardır elbet,bilirisiniz ki anne olduğumuz vakit hasta olmak gibi bir lüksümüz yoktur,ne yazık ki ayakta kalmak ve hastalığı cocuğumuza bulaştırmamak adına elimizden gelenin en fazlasını yaparız...

kendimden yola çıkacak olursam eğer,asla ve asla kuzey bana maske taktırmaz,hasta olduğum vakit bana daha cok yapışık yasar hale gelir...ondan uzak durmam ve bulaştırmamam söz konusu dahi olamaz ve kuzey2ı gectım ev ahalisi olarak birimiz hasta olduğumuz vakit sırayla hep burnumuzu çekeriz:)))

burada bana düşen görev halsizliğimi yenmek ve en kısa zamanda atlatıp ayağa kalkmak olur...

***hafif derecede kırgınlık-vucut ağrısı-burun akıntısı ve hapşırma söz konusu olduğu vakit hazırladığım çay karışımı ve bal karısımı:
çay:
-hibisküs(latınce ismi vucuda şifa veren,ferahlatan ,onaran anlamındadır).kırmızı renkli kurumuş yapraklardır,vucuda direnç verir,nefes acıcı ve boğaz yolundaki enfeksiyonları giderici özelliği vardır.gercekten cok yuksek miktarda c vitamini içermektedir...
-tarcın
-limon(iki dilim kabuğu ile)
-ıhlamur
bu karısımı kaynar suyun içinde demleme usulu ile yapabiliriz ve gunde iki yada uc kez bal ile tatlandırıp içebiliriz...


***grıbal enfeksiyon-ağır seyreden anjın-boğaz iltihabı -öksürük
cay:
-ıhlamur
-zencefil
-havlıcan
-tarcın
-hibisküs
-ekinezya(isteğe bağlı)
-ayva yaprağı
-papatya
gercekten etkisi çok yuksek bir karısımdır harmanladığımız bitkilerden bir tutam alıp gunluk ve her içtiğimiz zaman taze taze demlersek etkisi süper olur,balgam söktürücü etkisi yüksektır...

*** ballı macun karısımı:
-bir kase saf bal(özellikle kara kovan balı tercih edilir) fakat bal yok ise keci boynuzu(harnup) pekmezi ile bu macun yapılır...
-çay kaşığı olacak sekilde toz tarcın-zenfecil-havlıcan-polen-ekinezya-ısırgan tohumu

tum bunları tahta bir kasıkla karıstırıp macun haline getirdiğimizde gunde bir yada iki kez bir tatlı kasığı alabiliriz,yanında isteğe göre ıhlamur içilebilir,yada demlediğiniz ıhlamur cayı içerisine bir tatlı kasığı macundan katarsanız etkiyi yine ikiye katlamış olursunuz...

not: hatmi çiceği gercekten antıbıyotık özelliği tasıyor etkisi çok yuksek,karısım olarak bunların dısında tek basına kullanabileceğiniz bir bitki...
birde andız pekmezi de pekmezin çeşitleri arasında antibıyotık etkili pekmez olarak bilinir...bu tur soğuk algınlıklarında kullanılır...

4 yorum:

  1. tesekkurler bilgilendirme icin. Bize dusen, karisimlari hazirlayip icmek

    YanıtlaSil
  2. lazım oldukça uğrarız gari:)

    YanıtlaSil
  3. öyle valla kış geliyor, hazırlıklara başlamak gerekiyor :)

    YanıtlaSil
  4. hepinizi beklerim akadaslarr:)

    YanıtlaSil