30 Aralık 2012 Pazar

SAHLEP

kış aylarının en vazgeçilmez ve geleneksel içeceklerinden biri olan sahlep yada salep aslında bir çok fayda barındırıyor içinde...artık aktarlarda kolayca bulabileceğiniz saf tozu kullanarak o yoğun ve geleneksel tadı yakalayabilirsiniz... keyifli içiminin yanı sıra kış hastalıklarına ve mideye olan etkisini de söylemeden geçemiyorum.saf sahlebi kendimiz tatlandırma imkanına sahibiz,sekerini ayarlayabiliriz,yada şekersiz içebiliriz,içerisine aromatık tatlar ekleyebiliriz,mesela sütünü vanilya cubuğu ile kaynatmak,üzerine tarçın ekmek,hindistan cevizi sütü kullanmak ,zencefil katmak gibi...
cocuklarımız içinde güvenle kullanabiliriz.

FAYDALARI:
*öksürük ve balgam gidericidir,boğaz ağrısını hafifletir.
*vücuda kuvvet ve ısı verir
*regl dönemlerinde sakinleştirir
*midevi hastalılarda (kabızlık-kramp) rahatlatır
*parazit düşürücüdür
*afrodizyaktır ,düzenli kullanımında cinsel gücü arttırdığı görülmüştür
*basur rahatsızlıklarında bağırsakları yumuşatır
*hazımsızlıkta kullanılabilir
*iştah açıcıcıdır (özellikle cocuklarda sabahları süt ve keçiboynuzu tozu ile hazırlanan karısımda iştah acıcı,tarcınla tatlandırınca ise zihni uyarıcı ve açıcı etkisi vardır)
*bir önemli özelliğide dondurma yapımında kullanılmasıdır hatta dondurmanın ham maddesidir yine evde cocuklarımız için ev yağımı sağlıklı dondurmalar hazırlayabiliriz)